טיפולי שיניים בתקופת ההריון / ד''ר חגית פניני
תקופת ההריון הינה תקופה ייחודית ומיוחדת בחייה של האישה ומלווה במגוון שינויים כגון שינויים פיזיולוגיים ( שינויים בקצב הלב, בחילוף החומרים, במערכת העיכול ), נפשיים והורמונליים. השינויים הללו משפיעים גם על חלל הפה – החניכיים והשיניים. הריון הינו בהחלט מצב גופני הדורש התייחסות מיוחדת כאשר מדברים על טיפולי שיניים אך בשום אופן אין להתייחס להריון כאל מחלה ולא מומלץ להמנע מטיפולי שיניים בתקופת ההריון.
השינויים הצפויים בחלל הפה בתקופת ההריון
בתקופת ההריון יש רגישות מוגברת לטעם ולריח. טעמים לא נעימים וריחות חריפים עלולים לגרום לבחילה באישה ההרה ואפילו להקאה ( בעיקר בטרימסטר הראשון ). לפיכך, בתקופה זו יש להיות מודעים לכך ועל הצוות הרפואי לשלוט ככל הניתן על הסביבה הטיפולית ולהמנע משימוש בחומרים העלולים להגביר את הבחילה כגון חומרי מטבע שונים, חומרי הלבנה, חומרים חריפים. החל מהטרימסטר השני יש הפחתה בבחילות ויהיה קל יותר להמשיך בטיפולים.
ירידה פתאומית ברמת הסוכר עלולה לגרום לעילפון ושכיחה יותר בנשים בהריון. יש להקפיד על אכילת חטיף המכיל פחמימות מורכבות וחלבונים לפני הטיפול ולהרבות בשתית מים על מנת למנוע התייבשות. הפגישות אצל רופא השיניים בתקופה זו צריכות להיות קצרות גם בכדי לאפשר למטופלת להטיל את מימיה בתדירות גבוהה ( יש רצון מוגבר במתן שתן ). כמו כן, יש לקחת בחשבון שככל שההריון מתקדם יותר יש קושי בשכיבה על הגב בכסא הדנטלי לאורך זמן, בשל כאבי גב ובשל לחץ על הסרעפת.
בחילות והקאות מרובות בזמן ההריון והן זלילה מוגברת גורמות לכך שרמת החומציות בפה עולה ולפגיעה בשכבת האמייל שהינה השכבה החיצונית של השן. הפגיעה בשן איננה נגרמת מכך שהתינוק ''גונב'' לאם סידן מהשן, כפי שנהוג לומר, אלא בגלל השינויים בחלל הפה וכן בגלל העובדה שנשים בהריון פחות מצחצחות שיניים - גם פעולה זו מגבירה אצלן את הבחילה. על מנת להפחית את הפגיעה בשן מומלץ לשטוף את הפה במים לאחר ההקאה ( ודווקא לא לצחצח שיניים ), להקפיד פעמיים ביום על צחצוח שיניים ושימוש בחוט דנטלי או קיסם וכן לבקר אצל רופא השיניים למריחת תכשירים המכילים פלואוריד ומונעים רגישות ( תכשירים הבטוחים לשימוש בזמן ההריון ).
יש הסובלות מיובש פה בזמן ההריון. במקרה כזה יש להקפיד על שתיה מרובה של מים וכן להקפיד על הגיינה אוראלית בכדי להמנע מנגעים עששתיים, המופיעים בשכיחות גבוהה במצבים של יובש פה.
החל מהטרימסטר הראשון ועד הלידה יש עלייה ברמת ההורמונים אסטרוגן ופרוגרסטרון. עלייה זו גורמת לדלקת חניכיים מפושטת והחניכיים ייראו אדומות, נפוחות, יהיו רגישות למגע וידממו אפילו במגע קל של צחצוח שיניים. יש נשים שבהן בתקופת ההריון מתפתחים גידולים שפירים קטנים בחניכיים pregnancy tumor. אין סיבה לדאגה. יש לשמור היטב על בריאות החניכיים בתקופת ההריון, לבקר יותר אצל שיננית, כל 2-3 חודשים, ולמנוע דלקת והמצאות חיידקים שעלולים להכנס למחזור הדם.
יש נשים שאצלהן תתחיל ניידות של שיניים בתקופת ההריון – במקרה כזה כדאי לפנות לרופא השיניים המטפל.
במרפאת השיניים – מותר ואסור
במקרה שההריון מתוכנן, עדיף להגיע לביקורת מקיפה אצל רופא השיניים לפני תחילת ההריון, ולסיים את כל הטיפולים בהקדם.
בכל מקרה, הטיפולים הבטוחים לביצוע בכל תקופת ההריון הינם ניקוי שיניים אצל שיננית והקצעת שורשים. טיפולים אחרים מומלץ שלא לבצע בטרימסטר הראשון כיוון שזו התקופה הקריטית בהתפתחות העובר ולהמתין לטרימסטר השני. מותר לבצע טיפולים מונעים ומשמרים בעיקר כגון שחזורים שונים, טיפולי שורש וכתרים. טיפולים כירורגיים ותוכניות שיקום נרחבות סובלות דיחוי לאחר הלידה, אך חשוב להגיע למצב יציב ללא מחלות פעילות בפה עם שחזורי מעבר.
צילומי רנטגן- למרות הדיעה הרווחת בציבור כולו ( כולל ציבור הגניקולוגים ) צילומי רנטגן של שיניים הינם בטוחים לנשים בהריון. יש להקפיד על שימוש בפילם מהיר או בסנסור ממוחשב ( רמת הקרינה נמוכה מאוד בצילומים הממוחשבים ) בסינר עופרת ( מספיק אחד בלבד ) ובצווארון עופרת. אין עלייה בשכיחות מומים מולדים או בפגיעה בגדילת העובר כתוצאה מחשיפה לקרינת רנטגן דנטלית. ניתן לעשות צילומי סטאטוס ( סדרת צילומים של כל הפה ), נשכים וצילום פנורמי ללא חשש, אך, חשוב להדגיש כי מקובל לעשות כמה שפחות צילומים ורק את מה שנחוץ על מנת להגיע לאבחנה נכונה.
הרדמה מקומית - חומרי הרדמה מקומית ברפואת שיניים הינם בטוחים לשימוש בנשים בהריון כולל השימוש בחומר הרדמה המכיל אדרנלין. יש להקפיד על שימוש נכון ( טכניקת הרופא ) ועל המינון המותר.
לסיכום, חשוב לי להדגיש שלא מומלץ להמנע כלל מבדיקות ומטיפולי שיניים בתקופת ההריון על מנת שלא לגרום להתדרדרות המצב ולאיבוד שיניים. הזנחה תגרור טיפולים מורכבים יותר ויקרים יותר ותגרום למצב שבו נשים מעידות ש '' בכל הריון איבדתי שן...''
יש להקפיד על צחצוח שיניים וביקורים אצל שיניים ומניעה של נגעי עששת ומחלת חניכיים.
בכל מקרה של כאבים בשן או זיהום שמתפתח, חובה לפנות לרופא השיניים לקבלת עזרה ראשונה!!!
הכותבת סיימה את תוכנית ההתמחות במחלקה לשיקום הפה בבית-חולים הדסה עין כרם ועובדת בקליניקה פרטית ברמת גן
ד''ר חגית פניני - רופאת שיניים מומחית לשיקום הפה
קרניצי 16 רמת גן
0544414977